Mijn boodschap aan alle communityleiders

Mijn boodschap aan alle communityleiders

Lieve communityleiders, zie elkaar. Want hoe geweldig is het als we elkaar dat kunnen geven? Een persoonlijk verhaal.

Lieve communityleiders, zie elkaar

Jaren geleden had ik een burn-out. Ik herinner me nog goed hoe ontzettend eenzaam ik me toen voelde. Elke ochtend keek ik naar buiten en zag ik andere mensen naar hun werk vertrekken. Man, dacht ik dan, wat heb ik gefaald. Zij doen het wel en ik zit hier thuis. Wat ben ik een loser.

Ik was 25 jaar oud, woog nog maar 42 kilo en kon helemaal niks meer. Na jarenlang hard werken als manager in de thuiszorg was ik volledig opgebrand.

In die tijd begon ik met social media, met bloggen. Ik blogde elke dag. Het was een soort van uitje, even iets anders aan mijn hoofd. Een wereld van mensen die niet wisten hoe ziek en verdrietig ik eigenlijk was.

De bezoekersaantallen stegen. Ik kreeg uitnodigingen voor events en ging samenwerken met grote merken als Toyota en Specsavers. Mensen vertelden me dat ze zo naar me opkeken. Je hebt geen idee hoe mijn leven er echt uitziet, dacht ik dan. Zelf zag ik helemaal niet iemand om trots op te zijn.

Ik besloot mijn verhaal te delen. Talloze mensen reageerden en al gauw kwam ik erachter dat ik niet de enige was die thuis zat. Hoe kan dat nou, vroeg ik me af. Dat ik, nota bene opgeleid als maatschappelijk werker, met zo veel liefde voor mijn vak, helemaal niet wist dat er zoveel andere mensen zijn die ook een burn-out hadden? Dat het zoveel voorkomt in Nederland.

Ondanks dat ik schaamte had om het online te delen, was het fijn om steun te krijgen. Om gehoord te worden, maar ook om anderen te kunnen vertellen dat ze niet de enige waren. Dat ik ze begreep.

Een lichtpuntje zijn

Alle ondernemers met wie ik samenwerk zijn mensen die anderen een beter leven gunnen. Zo bijzonder vind ik dat. En het raakt me dan ook als ik ondernemers zie die een geniale missie hebben, mensen oprecht willen helpen, maar bij wie het gewoon niet loopt. Ik hoop dat ik voor hen een lichtpuntje kan zijn.

Want het kan echt anders. Het kan snel opgelost worden. Als je je maar wilt verdiepen in de mens.

Naar de ziel van de mens kijken in plaats van naar de cijfers

Echt goed een community kunnen runnen, gaat namelijk dieper dan puur te kijken naar cijfers of andere data. Het is tijd dat we echt weer gaan kijken naar de ziel van de mens. Dat we mensen gaan zien en naar ze gaan luisteren. Horen waar ze naar verlangen.

Want als je een duurzaam bedrijf wilt, is dit echt de kern van alles wat je te doen hebt als ondernemer. Als mens.

Dat is mijn passie, mijn grootste vuur om door te gaan, ook als ik zelf door moeilijke tijden heen ga: mensen laten zien dat er dat lichtpuntje is. Dat er kansen zijn.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Beluister dan ook mijn podcast en ontdek waarom ik het zo belangrijk vind om communityleiders een eerlijke spiegel voor te houden.

Zorgen dat iedereen zich gezien voelt en de juiste hulp krijgt

De laatste tijd spreek ik veel mensen die het even niet zien zitten. Die zich eenzaam voelen door alle maatregelen, door familie die ze niet meer begrijpt, doordat ze in twee kampen zitten. En dat raakt me enorm, omdat ik wéét hoe het is om eenzaam te zijn en om niet begrepen te worden.

Misschien voel jij dit ook en zie jij dit ook in je omgeving gebeuren.

Een van de mooie dingen die ik met de community managers wil doen, is ervoor zorgen dat hun community’s gaan bloeien. Zodat mensen in die community’s zich gezien gaan voelen en dat ze de hulp krijgen die ze verdienen.

En ik denk ook dat dat onze taak is als communityleiders. Dat we echt een keer dieper gaan kijken: waar draait de wereld nou echt om?

Wat is nu belangrijk in het leven?

En wat is belangrijk in jouw leven?

Wat wil jij doen voor jouw mensen?

En dat gaat dieper van puur geld verdienen. Veel dieper dan mensen helpen naar meer omzet. Jij hebt iets diepers te doen dan dat.

Ik ben benieuwd wat je vindt van deze blog. Deel je het in de comments?

Wil jij als een van de eersten in Nederland dé expert worden in community management?

Is de community manager opleiding echt iets voor jou? Schrijf je dan nu in!

Laat je opleiden tot community manager en leer: 

  • hoe je van klanten FANS maakt; 
  • wat de meestgemaakte fouten van communitybeheerders zijn (en hoe jij ze voorkomt);
  • hoe groepsdynamica werkt in een betaalde setting;
  • hoe je ervoor zorgt dat de betaalde community van jouw klant actief blijft en je klant hoge retentie in zijn membership houdt;
  • EN: hoe je jouw klant helpt om met weinig tijd meer leads te verzamelen uit hun gratis community!

In Amerika zijn community managers ontzettend gewild en ook hier in Nederland krijg ik steeds vaker van topondernemers de vraag of ik geen goede mensen ken die hun betaalde community kunnen managen. Als je nu meedoet aan deze training ben jij een van de eersten in Nederland die deze skills aanbiedt.

Wedden dat jij straks in no time vol zit?

Vertel me meer over de community manager opleiding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kim Buining draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches